Cart

Om oss – Historia

OCEANHEALTH.SE med Naturliga Kosttillskott drivs av Nymac AB sedan 2015.

Men våra produkter har en mycket längre historia än så. Nymill AB startades av den förre elitfotbolls tränaren Leif Widen “Leffe” för över 20 år sedan.

Artikel om “Leffe” (Leif Widén 1946-2019)

Leif Widén, tidigare Östertränare, startade företaget Nymill AB.

Den förre Östertränaren Leif Widén är en man som brinner för hälsoprodukter både på och utanför fotbollsplanen. Efter sin karriär som tränare i den gamla mästarklubben Öster under åren 1982-85 flyttade han till Norge och blev tränare för Drammen Mjöndalen, som ligger fem mil söder om Oslo. Under sin sejour i Norge lärde han sig mycket om de hälsofrämjande effekterna av fiskbaserade näringsämnen.

– Fiskpulver av vitfisk har en allmänt hälsofrämjande och återhämtande effekt, som norrmännen har uppmärksammat, säger Leif Widén. Idag driver han ett importbolag, Nymil AB, i Växjö för försäljning av både fiskepulver av vitfisk och torskpulver. Det senare anses vara ett nödvändigt kosttillskott vid viktminskning och dessutom ett effektivt medel för att råda bot på vällevnadssjukdomar som diabetes 2.

Naturligtvis ser en elittränare som Leif Widén fördelarna med att många idrottsutövare i Skandinavien använder fiskmjöl som kosttillskott. Den förre Östertränaren, som ledde Växjölaget under Östers glansdagar på 1980-talet, är själv utbildad biokemist i Uppsala.

Förhöjd prestationsförmåga

– Erfarenheterna visar på ett bättre välbefinnande och därmed en bättre prestationsförmåga. Idrottsmän som ätit fiskmjöl har också en snabbare återhämtning efter träning och tävling, Detta visade sig inte minst då svenska fotbollslandslaget tog brons i VM 1994 med fiskmjöl som ett kosttillskott under turneringen i USA, påpekar Leif Widén:

– Fiskmjölet från fet kallvattenfisk innehåller 10 vitaminer, ett 10-tal mineraler

helt naturligt för människan, samt livsnödvändiga proteiner.

Det är vetenskapligt bevisat att det skulle innebära en avsevärd förbättring av hälsoläget och vara värt mycket ur samhällssynpunkt om vi började äta mer fiskpulver.

Under sin tid som tränare i Norge blev Leif kontaktad av Norges toppidrottscenter för att ta del av alla dessa nya rön, som visar fiskmjölets positiva effekter på vår hälsa.

Leif Widén hänvisar till försök och forskning som visar att fiskmjölet ger en bättre hälsa:

Omega-3

– Särskilt Omega-3-fettsyrorna har en positiv inverkan. Läkare, näringsexperter och andra har observerat många intressanta effekter vid sjukdomar och sjukdomstillstånd, när fiskmjöl ingår som en del av den dagliga kosten. Detta har visat sig ha läkande effekter vid psoriasis, benskörhet, reumatism, influensa, migrän, allergier, astma, kalla fingrar och tår, enligt den senaste forskningen, som den norske näringsspecialisten Arne Löchen åberopar. Fiskmjölet lär även ha en gynnsam effekt vid hjärt- kärlproblem, enligt samma källa.

-Egentligen är det inget nytt. Redan på 1950-talet prövade FN fiskmjöl för att bygga upp ett bättre hälsotillstånd hos befolkningen i underutvecklade länder, avslutar Leif Widën.

Tidigare hade våra produkter från Seagarden namnet ARCTIC, och ännu längre tillbaka NUTAB.

Seagarden A/S från Haugesund i Norge, har specialiserat sig på hälsoprodukter baserat på fiskråvara. Och har genom aktiv forskning framställt ett flertal hälsoprodukter.